"Originalet" "US Air Force val sedan 1958"
"Originalet" "US Air Force val sedan 1958"

Lagerrensning!

Vi rensar allt inför ny säsong - 50% på allt kvarvarande lager!
50% dras av i kassan.

American Optical's historia

Början  1826 - 1872

American Optical's historia

Utvecklingen av glasögon-industrin i USA startade i början av 1800-talet. Innan dess importerades bågar och linser från Europa, fr. allt från Frankrike, Tyskland och England. Metallbågar producerades även av lokala juvelerare såväl som av andra metallarbetare. Det som tillverkades var dock till största del i mindre skala, och det rörde sig främst om enstaka beställningar av individuellt skräddarsydda bågar.

AO började sin bana 1826, när William Beecher, en bondgrabb från Connecticut, kom till Southbridge efter att ha lärts upp som juvelerare i Providence, Rhode Island. Han praktiserade detta yrke i Southbridge under 7 år tills han en dag fick syn på ett par för den tiden typiska importerade glasögon.

American Optical's historia 1826 - 1872

“Jag kan göra det bättre”, sa han till sig själv, och skred till verket.

I detta ögonblick föddes den amerikanska glasögon-industrin, och i William Beecher´s anda började en verksamhet som skulle komma att bli American Optical.


Sekelskiftet  1900

Sekelskiftet 1900

Vid sekelskiftet växte företaget i exponentiell takt. Export-verksamheten utökades ytterligare genom etableringen av London-kontoret 1905. I Southbridge arbetade redan 2000 personer vid AO.

Dyrbara metallbågar (guld och silver) blev alltmer populära. Produktionen översteg 600.000 bågar per år, 30 gånger så mycket som bara 30 år tidigare.

AO:s krigsinsats  1917 - 1946

AO designade och byggde 1917 åtta mobila optiska enheter för att bistå de amerikanska och de allierade styrkorna under 1:a världskriget. Hoss dessa självförsörjande glasögon-faciliteterna lagrades med nödvändiga bågar, linser och maskineri för att kunna tillgodose behovet av rätt typ av solglasögon. Två vita metallbågar, ”Liberty” och ”Victory” var de som främst fanns representerade ute på krigsfältet. Totalt tillgodosåg AO den amerikanska regeringen med 2.5 miljoner par glasögon under kriget.

AO:s krigsinsats, 1917 - 1946

Under 2:a världskriget hjälpte AO återigen till vid fronten med nya optiska produkter, utvecklade av forsknings-laboratorierna. Detta utveclingsarbete tillät AO att förse den amerikanska regeringen med nya produkter, som; gevärskikarsikten, bombkikarsikten, AR-glas, flygarglasögon, solglasögon och precionsoptik för militära instrument-applikationer.

1943-1944 tillverkades och levererades totalt 10 miljoner bågar, 5 miljoner par solglasögon och över 6.5 miljoner par linser till de väpnade styrkorna.

AO:s bidrag till krigsinsatsen var så stor att företaget 1946 fick mottaga Arméns och Marinens s.k. “E award” för sitt dedikerade arbete för nationens försvar under kriget.

Solglas och solglasögon  1876 - idag

Solglas och solglasögon 1876 - idag

Den tidigaste typen av solglas och solglasögon tillverkade av AO var gjorda av glas med tonade linser i blått, rök, rosa och amber.

1913, när studierna av ultraviolett skydd blivit en exakt vetenskap, säkrade AO rättigheterna för “Crookes glas” (uppfunnet av den brittiske vetenskapsmannen Sir William Crookes). Crookes-glasögonen sålda på den tiden antingen klara linser eller med varierande mörkare toning för utomhusbruk.

Under 1930-talet försåg AO det amerikanska flygvapnet med flygarglasögon, innefattande bl.a Typ B-6 och senare även Typ B-7. Glasögonen gjordes med olika färgade linser, bl.a grön calobar, amber, rök (grå) och klara linser.

Så tidigt som 1940 kunde AO erbjuda polariserade solglasögon på marknaden. De var (och är) särskilt bra vid vatten och snö eftersom de reducerar bländandet av reflekterande ytor. Dessa glas blev extremt populära från mitten av 80-talet när man lärde sig uppskatta fördelarna med förbättrad sikt vid aktiviteter till sjöss eller vid vintersport-aktiviteter.

Dagens glasögon  1958 - idag

Fagens glasögon 1958 - idag

Det var 1958 som “Flight Goggle 58” , nu mera känd som “Original Pilot” började produceras åt den amerikanska militären för att förse piloterna med maximalt skydd, optiska prestanda och komfort. Ännu idag tillverkas ”Original Pilot” vid AO:s fabrik i Southbridge, Massachusetts.

Faktum är att Original Pilot solglasögonen fick äran att vara de första solglasögon att landa på månen då de bars av kommendör Neil Armstrong och besättningen på Apollo 11 1969. Dessa solglasögon finns nu att återse på Smithsonian Air and Space Museum i Washington, där de har en permanent plats.

Under efterföljande år har många AO kollektioner av bågar och solglas tillverkats och sålts, och har blivit något av trendsättare. AO solglasögon har kunnat ses bl.a i filmerna “Easy Rider” från 1969 och “Top Gun”.

Trender och glasögondesign kommer och går inom modebranschen. Då och då kommer en stil tillbaka under en period. AO Eyewear är stolta över de klassiska och stilrena linjerna och stilarna på sina produkter. Dessa produkter, utvecklade med funktion som första prioritet, förblir moderiktiga år ut och år in.

AO Eyewear är lika dedikerade idag som grundarna av företaget att upprätthålla den högsta kvaliteten för att kunna motstå tidens påfrestningar.